Lerende organisaties en mentoring. Waarom is dat nou eigenlijk een gouden combinatie? We hebben onlangs daar een LinkedIn-post over geschreven Ik wil jullie toch even meenemen op wat we hier uiteindelijk op uit zijn gekomen. Wist je eigenlijk wel dat het leren van collega's vaak vele malen effectiever is dan het volgen van externe cursussen...
Of coaching. Diverse onderzoeken waaronder die van de Harvard Business Review, laten zien dat organisaties met peer-to-peer mentoring programma's, dus mentoring programma's waarbij mensen van hetzelfde niveau met elkaar aan de slag gaan, 30% meer betrokken medewerkers opleveren. En bovendien blijkt uit onderzoek van de Bersin bij Deloitte, dat maar liefst 80% van het leren op de werkplek informeel plaatsvindt Dus via interactie tussen collega's.
Toch wordt deze waardevolle en interne kennis vaak over het hoofd gezien of niet effectief benut. Ja, waarom werkt mentoring dan zo goed? Nou, diepgaande en betrouwbare informatie is iets wat voor een hele hoop collega's toch vaak niet toegankelijk is. Collega's begrijpen het specifieke werkkontext en delen inzichten die direct relevant zijn.
Dat is een van de grote voordelen. Hierdoor ontstaat dus een omgeving waar medewerkers diep kunnen graven in complexe vraagstukken zonder dat er een externe adviseur aan de pas hoeft te komen. En die directe praktijkgerichte kennis zorgt voor diepgaandere en betrouwbare leren ervaringen. Daarnaast is het ook zo dat er snel tot de kern gekomen kan worden.
Dus voor wie efficiënte en snelle resultaten belangrijk zijn, biedt peer-to-peer mentoring de perfecte oplossing, omdat in plaats van uitgebreide cursussen of externe coaches je direct kunt gaan leren van collega's die je dagelijkse praktijk van binnen en buiten kennen. Dit zorgt dus voor doelgerichte en snel toepasbare inzichten die direct impact maken.
Er is ook vaak ruimte voor nieuwe ideeën en samenwerking en het werken met een mentor binnen een organisatie creëert een omgeving van interactie en creativiteit. Peer-to-peer mentoring stimuleert niet alleen de uitwisseling van ideeën maar motiveert ook om de experimenten en samen innovatieve oplossingen te ontwikkelen.
Die directe interactie is vaak afwezig in formele cursussen waar de nadruk natuurlijk heel vaak ligt op theorie Daarnaast is er nog het laatste punt, dus vertrouwen en verbondenheid. Het leren van iemand die je namelijk kent in een vertrouwde werkomgeving maakt het hele leerproces toegankelijker en meer ondersteunend.
Collega's kunnen op een persoonlijke manier samenwerken en elkaar op een betekenisvolle wijze helpen groeien. Dit versterkt niet alleen de leerervaring, maar ook het gevoel van betrokkenheid en verbinding binnen het team. Dus de conclusie is dat door mentoring te verankeren in je organisatie benut je het aanwezige kennis maximaal en zorg je voor duurzame ontwikkeling van je medewerkers.
De kracht van leren met en van collega's blijkt bij tal van onze klanten een gouden combinatie om uiteindelijk een lerende organisatie te creëren. Ik kan me goed voorstellen dat je ook wel eens wil uitproberen hoe dat mentoring zou kunnen werken voor jouw organisatie. Ik ben graag bereid om met je in gesprek te gaan.
Stuur me dus een berichtje en ik stuur je een link om even een afspraak te maken. Voorals nu, dank voor het luisteren en hopelijk heel snel.
Tot ziens.
Gerard Dekkers, ik ben de oprichter van Mentors.me.
Groeten.