Waarom samenwerken met sommige collega’s soms lastig is

nederlands Mar 15, 2022

Herken je dit? Je vindt je werk leuk en samenwerken met de meeste collega’s gaat je makkelijk af. Toch verloopt de samenwerking met enkele collega’s minder soepel. Je hebt het gevoel dat je niet op dezelfde golflengte zit. Dat je langs elkaar heen lijkt te praten. In het slechtste geval heb je het gevoel dat je allebei van een andere planeet komt. Dat is die ene collega waarvan je hoopt dat hij vandaag even niet belt of mailt. Hoe komt dit? Of misschien nog beter, hoe kun je er toch effectief mee samenwerken?

 

De theorieën van Carl Jung, een wereldberoemde psychiater en psychoanalist uit de vorige eeuw, zijn de basis voor verschillende wetenschappelijk gevalideerde psychometrische instrumenten. Ook die van de methode die we bij MentesMe gebruiken; Sociale Communicatie Stijlen.

"Als hij belt en ik zie zijn naam in de display, dan begint mijn energieniveau al te dalen"

Feit - Mensen hebben verschillende persoonlijkheden en communicatiestijlen

Misschien ken je de quote al:  “Wat mensen echt denken blijkt veel meer uit wat ze doen dan uit wat ze zeggen”.  En zo kijken mensen ook naar jou. Ze reageren op je eigen waarneembare gedrag. Niemand kan namelijk in je hoofd kijken. Ze nemen wel  je gedrag waar en verbinden daar conclusies aan. Altijd!

Waarneembaar gedrag is een goede indicator voor iemands Sociale Communicatie Stijl. We onderscheiden 4 hoofdstijlen, ofwel archetypen. Elk archetype heeft eigen psychologische basisbehoeften, kernkwaliteiten, uitdagingen en een andere perceptie van tijd. Elke stijl heeft ook een tegenovergesteld type waar een soort van natuurlijke aversie tegen is. Deze uit zich vaak in onbegrip en irritatie.

De Faciliterende Stijl - de collega die voor iedereen klaarstaat

In deze blog willen we je graag laten kennismaken met één van de communicatiestijlen, de Faciliterende Communicatiestijl. Dat is die vriendelijke collega die altijd voor jou en anderen klaarstaat. En bezorgd is over hoe het met iedereen gaat. Iemand die gericht is op het contact met anderen en gevoelig voor veranderingen in de sfeer in het team. 

Mensen met deze stijl passen zich makkelijk aan en zullen in de regel conflicten vermijden. Dat zijn ook de mensen die niet snel hun mening delen. Omdat hun basisbehoefte de acceptatie van anderen is zullen zij niet makkelijk standpunten innemen in een discussie of hun voorkeur uitspreken. 

 

Wat nu als jij zelf een andere stijl hebt?

 

Stel nu, je bent zelf resultaatgericht en hebt het graag over de inhoud en over klanten. Onderbouwd wel te verstaan. En je wilt altijd precies doen wat je hebt beloofd. En doen wat er voor nodig is om dit op korte termijn voor elkaar krijgen. Ook al vergt dat overuren en privé wellicht wat opoffering. 

Je kunt je dan misschien voorstellen dat jouw aanpak botst met die van de Faciliterende Stijl die liever praat over het team, het individueel welzijn en dus ook over de privé-werk balans. En over wat hard sturen op het behalen van resultaten doet met de sfeer.  

 

"Nu snap ik waarom ik in zo'n overleg het gevoel heb dat ik Swahili aan het praten ben"

 

Een paar tips voor oplossingsgericht werken.

De aanpak van een Faciliterende Stijl is niet beter of slechter dan die van de ander. Maar heeft wel specifieke voor- en nadelen. Het leren (in)zien van elkaars Sociale Communicatie Stijl en deze elkaar laten versterken in plaats van te laten conflicteren is doorslaggevend voor effectief samenwerken. Om dat mogelijk te maken, hebben we een paar praktische tips voor je:

  • Zorg ervoor dat het gemeenschappelijke belang voor iedereen in het team helder is. Bijvoorbeeld tevreden klanten of een ander organisatiedoel zoals winstgevendheid. Vanuit dit gemeenschappelijke belang zullen de verschillende stijlen op een andere manier tot resultaten komen
  • Realiseer je dat de persoon die jou het meeste irriteert, waarschijnlijk het gedrag laat zien waar jij eigenlijk te weinig van laat zien. De kans is groot dat dit jouw valkuil is. Verdiep je dus in de vraag waar je irritatie vandaan komt en probeer ervan te leren. 
  • Moeizame interne communicatie is een groot struikelblok om samenwerken effectief te maken en te houden. Ga daarom met elkaar in gesprek en ontdek hoe elkaars kwaliteiten het team in zijn totaliteit kunnen versterken.

 

Ontdek de kracht van Sociale Communicatie Stijlen. 

In onze training Sociale Communicatie Stijlen leer je je eigen stijl kennen. En die van een ander te herkennen. Door de ogen van mensen om je heen. Met waarneembaar gedrag. Wij geven je in de training heel veel praktische handvatten om elke dag mensen te herkennen in hun stijl.  En hoe je dit kunt gebruiken om jezelf, een ander en het team verder te helpen in het realiseren van doelen, het creëren en behouden van een goede sfeer. Meer weten over ons trainingsaanbod? We vertellen je er graag hier meer over.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.